We're all stories in the end...

... just make it a good one!

Varför politik?


En del har frågat mig varför jag vid nyss 26 år fyllda valde att återuppta mitt engagemang inom Moderata Ungdomsförbundet. 
Det finns flera anledningar, men jag ska försöka förklara kortfattat. 

• Jobbfrågan 
Jag jobbar som många säkert vet för ett företag som anställer och sysselsätter flest ungdomar i Sverige, men även är en konstant ungdomsarbetsgivare globalt. 
Utspelen som de RödGröna gjorde inför valet om höjd arbetsgivaravgift för unga i kombination med den höjda restaurangmomsen man propsade för gjorde mig rädd. 
Inte bara för min arbetsgivares utvecklingsmöjligheter men även för mina yngre kollegor och blivande kollegors framtid. 
Jag kände helt enkelt att jag inte kunde stå och se på när allting vi jobbat med går om intet. 

• Ekonomin 
Senaste veckans rabalder har tyvärr visat att det jag fruktat förmodligen kommer ske. 
Bidrag framför lön, svarta jobb framför vita. Klåfingrighet och krångelpaket. 

• Ungdomar, vilka är det? 
Vi pratar ofta om ungdomar och då främst arbetslösa ungdomar. 
Du räknas som ungdom till 30 års ålder, lite styft. 
Men den enda gången 'ungdomar' nämns eller överhuvudtaget tas upp i politiska sammanhang  är om det handlar om just arbetslösa ungdomar. 
Inget fel med det, det är ett av samhällets största problem och bör aldrig tas ur fokus. 

MEN!  

Vi ungdomar som redan jobbar då? Jag anser att det idag finns en gråzon, hos nästan alla partier, vad händer egentligen från 20 års ålder till 30? 
Vem lyfter våra frågor? 
Varför är det så svårt att avancera eller byta jobb som ung vuxen? Förväntas vi jobba på samma ställe hela livet? Är det verkligen en korrekt bild av dagens arbetsmarknad?
Vilka frågor har dagens arbetande ungdomar och vem är beredd att lyssna? 
Varför är det så svårt för ungdomar att starta eget, satsa på sig själva och slå sig fram? 
Varför förlorar vi så många drivna ungdomar för att systemen är komplicerade och Lagen om Anställninsskydd gör det så svårt för oss? 

Kan det vara så att vi, med nuvarande regering, nästan gillar problemet unga i kombination med arbetslöshet för att vi då kan komma undan med vilka satsningar som helst för att komma till rätta med problemet? 

• Frihet 
För mig är frihet bland det absolut viktigaste. Jag bestämmer själv om jag vill använda cykelhjälm, jag bestämmer själv om jag vill måla mitt hus i solens färger och jag bestämmer själv vad jag vill göra med mina egna pengar. 

Det är skrämmande att så självklara saker som rätten att måla sitt hus hur man vill ens är ett problem idag, men det visar också tydligt att klåfingrigheten är uppenbar. 

Frihet för mig är alltifrån att du får älska hur och vem du vill till att det borde vara upp till dig själv om du vill studera i skolan eller på distans. 
Frihet för mig är att gynna individens intressen, inte bromsa dess utveckling. Vi är alla olika och vem vet bäst vad som passar dig och hur du vill leva? 
Du. 

• Politik är roligt! 
Debatter, propositioner, motioner, repliker, tack herr/fru ordförande. 
Allt är roligt och fantastiskt lärorikt! 
Och bäst av allt? 
Även om vi bara sitter på en liten stämma för ett distrikt så kommer ändå en del av våra frågor och förslag gå vidare och i det förlängda kanske påverka Sveriges politik. 
Hur häftigt är inte det? 
Hur fantastiskt är det inte med demokrati där ungdomar i 'lilla' Norrköping är med och påverkar hela Sverige? 

Under 2015 hittar ni mig som medlemsansvarig i MUF Norrköping men även Moderaternas Kretsstyrelse där jag igår blev invald som person, alltså inte på en självskriven plats för mitt föreningsengagemang. Jag närmar mig slutet på min ungdom (hej åldersnoja!) och således partistålder, men jag tar med mig något eget. 
Jag har jobbat heltid sen jag var 20 år. 
Och jag har en hel del att berätta om arbetslivet som ung vuxen. 

Jag kommer aldrig sluta kämpa för allas rätt till ett jobb, men min hjärtefråga kommer alltid vara hur vi kan inkludera arbetande ungdomar mer. 
Vem kan berätta mest om vardagen som ungdom och ung vuxen i Sverige och hur arbetssökandeprocessen egentligen fungerar (eller inte fungerar...) än vi ungdomar som redan jobbar?

Vi ses i Norrköping 2015, det här kommer bli ett fantastiskt år!  

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: