We're all stories in the end...

... just make it a good one!

ett jobb är mer än en lön (mitt anförande från WASS'15)

Jag skulle kunna sola mig lite i glansen av mitt eget ego och säga att det är sååå många som frågat om talet jag höll under utbildningen med MUF för bara nån vecka sen.
Men! Jag jobbar på min ödmjukhet hela tiden och väljer att hålla mig till sanningen.
Det är några som frågat. Typ två.
Och jag tappar min ödmjukhet i det avseendet att jag faktiskt är rätt nöjd med mitt tal, i alla fall på pappret. Sen har jag lite att jobba på med hur jag faktiskt talar inför en publik, men jag lärde mig otroligt mycket på de fyra dagarna jag var på WASS.
 
Nåväl. Det här är vad jag skrev under helgen på min Mac, sen har jag 3-4 kopior och en himla massa stödord, figurer, prickar, streck och kodord på papper som ligger i min handväska fortfarande. Men det här är -ungefär- vad jag sa.
 
För er som orkat läsa något på min blogg är vissa bitar bekanta från inlägget här under, och vissa bitar är från både Moderaterna och Moderata Ungdomsförbundets hemsidor och egna program. Men jag hoppas att det här inte kommer som en chock för någon vid det här laget...
Jag är moderat.
Jag har också valt att utelämna namnet på min arbetsgivare, för jag är inte en officiell talesperson för det företaget. Ni får fråga, om ni vill veta vart jag jobbar. Men sannolikheten att de typ 10 personer som kommer läsa det här inte redan vet är väldigt liten.
Men jag värdesätter min arbetsgivare, så ni får ge er till tåls.
 
Här är mitt anförande i en någorlunda lik version av det jag sa på kursen:
 

 

"Ett jobb är mer än en lön,
ett jobb ger oss en känsla av gemenskap,
det gör oss mer självständiga
och det gör att vi känner oss behövda.

Jag jobbar idag för Sveriges största ungdomsarbetsgivare och jag är varje år med och ger ungdomar chansen till sitt första eller ett helt nytt jobb.

Det finns inget företag i Sverige som sysselsätter fler ungdomar än företaget jag jobbar för gör, och det är något jag är stolt över.

Men under valrörelsen blev min stolthet hotad. Utspelen som Socialdemokraterna gjorde om att göra det svårare att anställa unga gjorde mig rädd. Rädd, för mitt företags framtid och utvecklingsmöjligheter, men också rädd för mina nuvarande och blivande kollegors framtid.

Man ville alltså ta ifrån oss möjligheten att erbjuda unga människor deras första steg ut i arbetslivet. Man ville ta ifrån oss möjligheten att fortsätta utveckla den personal vi har.

Och det här är inget unikt för bara min arbetsplats, mitt företag eller min bransch. Det här är ett slag mot alla ungdomar, oavsett vilken bransch man vill jobba i.

Man vill göra det svårare och dyrare att anställa unga och man prioriterar skattehöjningar och krångelpaket, framför en utvecklande och levande arbetsmarknad. Man vill tvångssysselsätta ungdomar i praktikprojekt i redan utvalda branscher och bryr sig inte alls om individens intressen eller mål med livet just nu.

För mig kan det ibland verka som om att de RödGröna nästan gillar ”unga” i kombination med ”arbetslöshet” för då kommer man undan med vilka udda satsningar som helst – istället för fokusera på att hitta en lösning på problemet. Man väljer att sätta antal satsade miljarder kronor och statistik mot varandra och man rabblar siffror och procent.
Men man missar egentligen hela poängen.

Vi behöver se en förändring kring inställningen till hur jobb skapas!

Så vad är lösningen på problemet? Hur ska vi få flera unga i arbete?

Jag tror att för att få fler unga i arbete och för att de ska kunna stå på egna ben i vuxenlivet så måste vi göra det billigare att anställa unga. Och därför bör vi slopa arbetsgivaravgiften HELT för alla under 26 år.

Detta kommer ge företag möjligheten att fortsätta satsa på Sveriges ungdomar och våga anställa nya, nyfikna människor.

Ett jobb ska vara mer än en lön. Ett jobb ska hjälpa dig att hitta din identitet i vuxenlivet. Ett jobb ska också ge dig en möjlighet till ekonomisk trygghet där du också kan uppfylla dina drömmar. Därför borde den första halva miljonen man tjänar vara skattefri.

Med satsningar som slopad anställningsavgift för alla under 26 år och en skattefri första halv miljon kommer vi

  1. få en utveckladande och växande arbetsmarknad där fler företag kan anställa ännu fler

  2. få ut arbetslösa ungdomar på arbetsmarknaden mycket tidigare och undvika utanförskap

  3. se hur sysselsättningen i Sverige fortsätter öka, men också hur företag kan expandera. För har du fler anställda – så kan du också tjäna mer pengar.

Hur kan vi stå och se på när Sveriges nuvarande regering verkar göra allt för att stänga unga utanför arbetsmarknaden?

Vi måste vara klara för drabbning, inte bara för alla arbetsgivares skull, utan för alla unga som snart möter en stängd dörr första dagen i deras arbetsliv.

'Det ska löna sig att jobba', hörde vi ofta Fredrik Reinfeldt säga, men då måste det ju också rimligtvis löna sig att skapa dessa jobb. Genom en slopad anställningsavgift för alla under 26 år uppnår vi just detta. Det blir billigare att anställa och vi skapar på så sätt fler jobb.

Jag vill fortsätta vara stolt över att kunna erbjuda ungdomar jobb i framtiden och jag vill fortsätta verka på en arbetsmarknad där vi ser en positiv inställning till att fler människor jobbar!

Jag är inte nöjd förens alla som vill och kan har ett jobb att gå till
för ett jobb är så mycket mer än bara en lön!"

 

 


 

Jobbfrågan och generationssveket, och framförallt att människor mellan 20-30 år (i grova mått) sällans nämns inom politiken (om det inte gäller just "arbetslösheten"), är vad som fick mig att för snart ett år sen ta kontakt med MUF's dåvarande ordförande i Norrköping. Jag kände att jag inte kunde stå och se på när allt jag tror på går om intet. Jag vill inte behöva känna att jag inte gjort allt jag kan för ett växande Sverige och för en värld där alla har samma plats och värde.

Det kanske låter stort och lite pretentiöst, men det måste kanske vara det också? Allting i livet handlar väl egentligen om att hitta sin vision, sin dröm, sitt mål och sedan bryta ner det i delmål för att nå dit?


Ett av mina delmål är avklarat, jag är aktiv inom politiken igen, jag har jättekul, lär mig saker och jag är med och påverkar morgondagen.

Och vet du vad Sverige, Stefan Löfven och alla ni andra?

 

Jag har bara börjat.

 
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: